NederlandsNederlands

VV IJsselmeervogels

VV IJsselmeervogels

VV IJsselmeervogels werd in 1932 opgericht in Spakenburg. In de beginperiode kende de vereniging een aantal verschillende namen zoals VVIJ, VV IJsselmeer en NAS (Na Arbeid Sport) en al vrij snel werden de clubkleuren van IJsselmeervogels rood en wit. Het tenue bestaat uit een wit shirt met dieprode baan en een rode broek. De kousen waren aanvankelijk rood met witte bies, maar de laatste jaren zijn deze min of meer geruisloos overgegaan op wit. In de eerste jaren speelde IJsselmeervogels in de Utrechtse bond, maar na verloop van tijd werd er steeds in de hoogst mogelijke klasse van het district gespeeld. En niet zonder succes; bijna jaarlijks werd er met plaatsgenoot SV Spakenburg en regioclubs als HSV De Zuidvogels en SV Huizen om de titel gespeeld. De Vogels pakten diverse titels en bekers en kenden in de jaren vijftig en zestig meermalen het kampioenschap. Na de jaren zestig werd door de KNVB een landelijke eerste klasse voor het zaterdagamateurvoetbal ingesteld. Plaatsing ging moeilijker dan verwacht maar na een barrage met VRC en Rijsoord wist IJsselmeervogels zich te kwalificeren.

Landelijke bekendheid ontstond in het seizoen 1974-1975. IJsselmeervogels had zich gekwalificeerd voor de KNVB-beker. SV Limburgia en SC Amersfoort (de voormalige BVO uit de nabije grote stad) werden verslagen met 1-0 en 4-1. Hierna was FC Groningen, op dat moment koploper van de eerste divisie, de tegenstander. IJsselmeervogels won de wedstrijd met 2-1 en bereikte de kwartfinale. In maart 1975 speelde IJsselmeervogels in Alkmaar tegen AZ’67. Jan Vedder en Jaan de Graaf brachten de Vogels op een 0-2 voorsprong. De Alkmaarders kwamen terug tot 2-2 waardoor uiteindelijk strafschoppen uitsluitsel moesten geven. Vogels-doelman Jos de Feyter ontpopte zich tot held door enkele strafschoppen tegen te houden. In de halve finale, gespeeld in de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles, strandde IJsselmeervogels. FC Twente was met 6-0 te sterk. Door de goede prestaties ontving IJsselmeervogels aan het eind van het seizoen het predicaat ‘Sportploeg van het jaar’. IJsselmeervogels is tot op heden de enige amateurclub die deze titel in ontvangst heeft mogen nemen.

Het eerste elftal van IJsselmeervogels is ongekend succesvol geweest. Met zeven algehele amateurkampioenschappen is het de meest succesvolle amateurclub in de geschiedenis. Het eerste elftal komt uit op zaterdag en vierde maar liefst zestien keer het kampioenschap van de zaterdagamateurs. Sinds de invoering van de topklasse draait het onafgebroken mee in de top van deze competitie. Twee keer per jaar speelt de club de beladen plaatselijke derby tegen Spakenburg. De ruim 1750 leden werken hun wedstrijden af op sportpark de Westmaat, wat plaats biedt aan ruim 8000 toeschouwers. De clubkleuren zijn rood en wit.

Voor meer informatie over IJsselmeervogels, klik hier.