NederlandsNederlands

RODA ’23

roda 23

 

Football Maties is heel blij met de komst van RKSV RODA ’23 uit Amstelveen als inzamelpartner van de stichting.

Geschiedenis RODA ‘23

De Rooms Katholieke Sport Vereniging Recht Op Doel Af werd op 31 augustus 1923 opgericht in het toenmalige dorp Bovenkerk. Met steun van de geestelijkheid en de plaatselijke bisschop werd besloten om van RODA een sportvereniging te maken waar alle takken van sport ondergebracht konden worden. De eerste 30 jaar waren moeilijk voor RODA, met veel wisselingen in het bestuur en de problemen vanwege de oorlog. Vanaf de jaren ’50 wordt een nieuwe organisatiestructuur opgezet en komen de financiën op orde. Het ledenaantal neemt toe, de vereniging wordt uitgebreid met nieuwe afdelingen met andere sporten, de gemeente Amstelveen neemt de velden over en de accommodatie wordt uitgebreid. Kortom, de vereniging floreert!

 

Eind jaren ’80 neemt de nieuwbouw in de wijken rondom het complex van RODA flink toe waardoor het ledenaantal ook snel stijgt. De voetbalafdeling telt in 1993 al ruim 700 leden. In 1983 werd het 60-jarig bestaan groots gevierd in Amstelveen, oud-leden vanuit alle hoeken en windstreken (zelfs een oud-lid uit Australië!) kwamen bijeen in Amstelveen. In 2011 werd besloten om de drie grootste afdelingen van de vereniging te splitsen; de volleybalafdeling, de conditieafdeling en de voetbalafdeling gingen uitzonderlijk verder.

Eerste elftal

RODA ’23 is van oudsher een club waar het eerste elftal op zondag voetbalt. Vanaf 1997 is hier ook een zaterdagteam aan toegevoegd. Na een lange periode van schommelen tussen de derde en vierde klasse zondag (met een enkel seizoen in de tweede klasse in het jaar 1992/1993) kende de club een hoogtepunt met het kampioenschap in de derde klasse in het seizoen 2004/2005. Nadien verbleef het eerste elftal negen seizoenen achtereen in de tweede klasse. Helaas ging het mis in 2014, toen de club degradeerde naar de derde klasse. Daar voetbalt het eerste elftal nu voor het tweede seizoen op rij. Het zaterdagteam komt uit in de vierde klasse. De clubkleuren zijn groen en wit.

Football Maties is waanzinnig blij dat het een partnerschap aangaat met deze mooie vereniging. Voor meer informatie over RODA, kijk eens op de site!