Engels|NederlandsNederlands

Vera Pauw

Vera Pau, ambassadeur Football Maties

Vera Pauw heeft haar sporen in het (internationale) vrouwenvoetbal ruimschoots verdiend. Zij speelde tussen 1983 en 1998 89 interlands, was op dat moment recordhouder mannen en vrouwen en in die jaren een rots in de branding van de vaderlandse verdediging en tevens gedurende een groot aantal wedstrijden aanvoerster. Pauw wist twee keer te scoren namens Oranje, dat in tegenstelling tot 2015, in die periode nooit wist door te dringen tot de eindronde van een EK of WK.

De actieve carrière van Vera Pauw voerde haar langs vv Brederodes, vsvv Vreeswijk, Puck Deventer en sv Saestum, terwijl ze als eerste Nederlandse vrouw in de Italiaanse profcompetitie speelde. Bij CF Modena. Vera Pauw is op 18 januari 1963 geboren in Amsterdam en leverde een unieke prestatie door als eerste vrouw in het bezit te komen van het hoogste trainersdiploma in Nederland.

Bondscoach Nederlands Elftal

Tussen 1998 en 2004 was zij bondscoach en technisch directeur van het vrouwenvoetbal in Schotland. Vanaf 2004 tot 2010 bondscoach van het Nederlands vrouwenteam. Na zes jaren maakte zij de overstap naar de Russische voetbalbond, waar ze werd aangesteld als technisch directeur. Kort daarop ging ze aan de slag als bondscoach van Zuid-Afrika, een functie die ze nog steeds bekleedt.