Engels|NederlandsNederlands

Shadrach Eghan

Football Maties is bijzonder trots dat wij opnieuw een ambassadeur voor onze stichting mogen verwelkomen: Shadrach Eghan, de middenvelder uit Ghana, die sinds 1 januari 2013 het shirt draagt van FC Twente. Eghan is geboren op 4 juli 1994 in Akosombo, een klein stadje in het oostelijke deel van Ghana, waar hij samen met acht broers is opgegroeid.

Shadrach Eghan

Eghan vertelt: “Vanaf kinds af aan had ik al de droom om profvoetballer te worden en toen ik acht jaar oud was, ben ik met voetballen begonnen in het schoolteam. Ik werd daar gescout door de Gouden Boots Academy en na verloop van tijd kon ik naar Zweden, omdat ik tot de besten van de academie behoorde.”

Herkansing bij FC Twente

Op dat moment begin het grote jongensboek-avontuur van Eghan. In Zweden trainde hij in de zomer van 2010 vier maanden mee bij IFK Klagshamn, waarna er interesse ontstond van Mjällby AIF. Eghan: “ik heb vervolgens ook nog meegetraind met het jeugdelftal onder 17 van Malmö FF, maar kreeg helaas geen contract en ben teruggekeerd naar Ghana.” In 2011 en 2012 kreeg Eghan een herkansing van FC Twente en mocht hij een proeftraject afwerken, hetgeen uiteindelijk in de winterstop van 2013 tot een contract leidde. Eghan: “Een droom is uitgekomen, ik heb voor viereneenhalf jaar getekend.”

Enkele maanden later maakte Eghan al zijn debuut in het Nederlandse betaalde voetbal, in het seizoen 2013-2014 maakte hij 24 keer zijn opwachting en scoorde hij uiteindelijk vijf treffers.

Eghan heeft in Ghana van dichtbij kunnen zien hoe welkom voetbalkleren, -schoenen, ballen en andere attributen zijn in zijn geboorteland. Via zijn collega Nick Marsman, onze andere ambassadeur uit het Twentse land, nam hij kennis van onze stichting. Hij kent de wegen in Ghana en toen hem de vraag werd gesteld of hij ook ambassadeur wilde worden hoefde Eghan niet lang na te denken. Wat hoopt hij te bereiken met zijn ambassadeurschap?

Project in Ghana

Eghan: “Football Maties doet heel veel goed werk, het draait volledig op vrijwilligers en als ik daaraan een steentje kan bijdragen, omdat ik toevallig wel het geluk heb gehad mijn droom waar te maken, dan doe ik dat met heel veel plezier. Tweedehands voetbalkleding is vaak zo goed als nieuw en in Ghana kunnen ze dat perfect gebruiken. We gaan in eerste instantie proberen om een project in mijn geboortedorp Akosombo van de grond te krijgen. Daarnaast weet ik dat mijn prestaties bij FC Twente in Ghana op de voet worden gevolgd. Ik hoop dat ik daarom kan bijdragen de Stichting Football Maties en haar doelstellingen bij nog veel meer mensen zichtbaar te maken.”

Wij zijn bijzonder blij met Shadrach Eghan en wensen hem veel succes als ambassadeur van Football Maties.